“Felç Geleceğini Haber Verir.”

...

Hayati tehlike anlamında ciddi bir önem arz eden felç (inme) hastalığı veya diğer bir isimle “beyin krizi”, kanser ve kalp hastalıklarından sonra en yaygın üçüncü ölüm sebebi ve sakat kalmanın ilk nedenleri arasında olan hastalık grubudur.

Beyin krizi çoğu kez ani gelişir. Buna karşın “haber verdiği” durumlar da yaşanmaktadır. Kalıcı felç hastalığı oluşmadan hastaların çoğunda geçici iskemik atak (beyne giden kan akımında azalma) dediğimiz nörolojik tablo oluşur.

Nöroloji Kliniğimizde poliklinik hizmetinin yanı sıra, acil nörolojik hastalıkların tanı ve tedavileri yapılabilmektedir.

Bunun için gerekli teknik altyapı mevcuttur. Hastanemiz acil servisinden ikinci seviye yoğun bakım ünitesi ve hasta katlarına dek tüm alanlarda deneyimli personellerimiz görev yapmaktadır.

Hastanemiz Radyoloji ve Beyin Cerrahisi Kliniklerinin de desteği ile bu alanda sağlık hizmeti vermeyi ilke edinmiştir.

Felç (inme) hastalığında erken davranın!

Oksijen yokluğuna / kansızlığa aşırı hassas olan beyin dokularının olabildiğince fazlasını kurtarabilmek amacıyla tedaviye “mümkün olan en kısa zamanda” başlanması hayati önem taşımaktadır.

Başvurulduğunda detaylı klinik ve laboratuvar inceleme ve değerlendirmelerden sonra tedaviye başlanılmaktadır.

Renkli Doppler, Bilgisayarlı Tomografi ve EMAR görüntüleme imkânlarından yararlanılmaktadır.

İncelemenin amacı, klinik ve muayene bulguları birbirine çok benzeyen tıkayıcı damar hastalığına bağlı inme ile beyin kanamasına bağlı inme arasında ayırıcı tanıyı yakalamaktır. Tedavisi tamamen zıt olan bu hastalıklardan hangisinin etken olduğu mutlaka belirlenmelidir. Yine bu ani tablo, gerçek bir damarsal olaya mı, yoksa tümöre iltihaba veya başka patolojiye mi bağlı, bunun üzerinde durulmaktadır.

Yeni EMAR sistemimizin, inmenin görüntülenmesinde üstünlükleri vardır. Difüzyon EMAR yöntemiyle enfarkt, çok erken dönemde kolayca görüntülenebilmekte, erken teşhise ve ayırıcı tanılara daha kolay ulaşılabilmektedir.

Hastalığın belirtileri bilinmeli ve hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Gerek yaşlı gerekse genç olsun inme yani felç hastalığının habercisi olan geçici iskemik atakları tespit edip tedavisini yapmak büyük önem taşır.

Öncesinde 5-10 dakika, yarım saat süren vücutta güç kaybı veya görme bozukluğu, 10 dakika gibi kısa süreli konuşma bozukluğu olur ve geçer. Çoğu kez bu belirtiler fazla önemsenmez. Aslında bunun açıklaması şöyledir; “Geliyorum, haberin olsun.” Yani bir başka ifadeyle, o bölge geçici olarak kansızlık yaşıyordur. Beynin telafi edici bölgeleri, oraya kan gönderiyordur ve o kansızlık gideriliyordur. Hastanın bu geçici belirtiler döneminde yakalanması çok önemli.

İnmeyi önlemek için…

İnmenin görülme sıklığı insan ömrünün uzamasıyla artıyor, 65 yaşın üzerinde risk oranı binde 4-7`ye çıkıyor.

Nadir de olsa 45 yaşından genç olanlarda da görülebilen hastalıktan korunmanın ilk koşulu, tansiyon ve şekerin kontrol altında tutulması.

Hasta geliyor, inme geçirmiş. Tansiyonunu çok yüksek, kişi tansiyon hastası, oysa o bilmiyor, çünkü hiç ölçtürmemiş. Halbuki daha önceden baktırsa tansiyon hastası olduğunu bilecek, ilacını alacak ve inme geçirmeyecekti.

İnme riskini sıfıra indirmek mümkün değil. Ancak yine de beslenme alışkanlıkları ve yaşam koşullarında yapılacak değişiklikler koruyucu olabiliyor.

Genetik yatkınlığı değiştiremezsiniz. Ancak yine de koruyucu önlemler var. Kişinin sigara içiyorsa bırakması, alkolden uzak durması, kolesterol, tansiyon ya da diyabet hastasıysa ilaçlarını düzenli kullanması gerekiyor.

Sağlıklı beslenmek önemli. Bunun anlamı şu; katkı maddesi olmayan, hormonsuz, mümkün olduğunda tuzsuz ve karbonhidrattan fakir, hayvansal gıdalardan uzak ve sebze ağırlıklı bir beslenme önermekteyiz.

Hareketsizlik de beyin krizine davetiye çıkarmaktadır. Yediklerimiz, gereken enerjiyi tüketmediğimiz için yağ olarak birikiyor, damar sertliğine neden oluyor. Demek ki yürüyüş yapacağız, yani hareket edeceğiz.

Kimi ilaçlar kullanarak inmenin gelişini önlemek de mümkün. Yapılan bir araştırma, 100 miligramlık çocuk aspirini her gün alındığında beyin krizi riskinin yüzde 22 azaldığını gösteriyor. Bu çok büyük bir orandır. Kolesterol hastalarında kolestrolü düzenleyen tedavilerle de kanın geçtiği damarların duvarında birikmiş olan plakları eritiyorlar. Böylece hem kalbe, hem de beyne daha bol kan ulaşmış oluyor, kriz önleniyor. Bu tür ilaçlar, doktorunuzun tavsiyesine göre kullanılmalıdır.

Diyabet (Şeker) Hastaları için Hastanemizde Diyabet Eğitim ve İzlem Polikliniği kuruldu. Bu çok önemli bir hizmet.

Felç geçirmiş hastalarımıza Hastanemizde sunulan hizmetler…

Hastalara rehabilitasyon olanakları sağlanmakta ve inmeye yol açan neden saptandıktan sonra gerekli koruyucu tedavilere başlanmaktadır. Felçli kalmak günümüzde yeterli tedavi olanaklarından faydalanamamış olmakla eş anlamlıdır. Doğru zamanda tıkalı damarı açılan, uygun tıbbi bakım, destek, rehabilitasyon ve inme tekrarından koruyucu tedavi alan her 3 hastanın 2’si inmesinin 3. ayında bağımsızlığına geri kavuşmaktadır.

Hastanemizde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanımızla, fizyoterapistlerimizle gerekli tedaviler etkin biçimde verilebilmektedir.

Uzm.Dr. Önder ÖZSOY
Nöroloji Uzmanı

 

 

Telefon

Tel: (0376) 213 30 10 (pbx)
Fax: (0376) 213 34 33
WhatsApp: (0506) 090 30 10

e-posta

info@karatekinhastanesi.com

Adres

Cumhuriyet Mah. Atatürk Bulv. No:5 18100 ÇANKIRI

Web Adresi

https://karatekinhastanesi.com